Za medije
23. ožujak 2018

Rast Kofole u Češkoj, Slovačkoj i jadranskoj regiji. Nastavljaju se ulaganja u zdrav životni stil.

Prihodi Kofole prošle su godine stagnirali. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosila je 36 milijuna eura i smanjila se za 10,7 %. Tvrtka je ostvarila dobre rezultate u Češkoj i Slovačkoj, a veliki rast u jadranskoj regiji. Usprkos najavljenom padu u Poljskoj, tvrtka je uspjela izgraditi nove temelje poslovanja. Grupacija Kofola ponovno je utvrdila zacrtani smjer prema zdravoj prirodnoj hrani s udjelom u ostvarenoj prodaji koji je naglo narastao.

Daniel Buryš, financijski direktor grupacije Kofola, ovako komentira poslovne rezultate: „Ekonomski rezultati u zadnjem kvartalu pokazuju napredak na godišnjoj razini. Strateški stojimo dobro, ali moram priznati da smo očekivali više. U Češkoj i Slovačkoj zadržali smo položaj i rast te smo usto dodali nove brandove u naš portfelj. Vrlo sam sretan zbog toga. U jadranskoj smo regiji uspjeli u onome u što smo vjerovali, a to je osjetan rast. A u Poljskoj? Pad je neznatno manji nego prošle godine. Povrh svega, uspjeli smo se prestrukturirati prema poslovnom modelu zdrave prehrane. No još nismo pobijedili. Uvjereni smo da su nam dugoročna ulaganja u najprirodniju moguću hranu dobra strategija i da ćemo nastaviti ovaj trend.”

Kofola je ne računajući Poljsku povećala svoje godišnje prihode od prodaje za 8,6 %. S rezultatima za Poljsku prodaja je pala za 0,5 %. Domaće tržište u Češkoj i Slovačkoj najviše je utjecalo na ukupne rezultate s prihodima od prodaje koji su narasli za 3,2 %. Veće su prihode ostvarili uglavnom brandovi Kofola, Rajec i Vinea.

Pored proizvodnje i prodaje vlastitih brendiranih pića, Kofola je pojačala svoj položaj distributera na tržištu Češke i Slovačke prošle godine. Početkom 2017. postala je ekskluzivni distributer tradicionalnih brandova mineralnih voda s blagotvornim učinkom na zdravlje: Bílinská kyselka, Rudolfův pramen i Zaječická hořká. Nadalje, tvrtka je bila aktivna i u širenju poslovanja, pa je tako nedavno preuzela tradicionalnu češku tvrtku LEROS, koja je među najvećim tradicionalnim proizvođačima kvalitetnih biljnih čajeva i ljekovitog bilja. „S brandom UGO, najvećom mrežom barova sa svježim sokovima i salatama u središnjoj Europi, LEROSovi proizvodi od ljekovitog bilja još su jedan ključan segment naše strategije koja se temelji na zdravim proizvodima. Ova će tvrtka biti važan izvor kvalitetnog bilja za Kofolu, a i za Rajec”, izjavio je Jannis Samaras, glavni direktor grupacije.

Ostvareni su slabiji poslovni rezultati na poljskom tržištu, gdje je zabilježen pad prihoda od prodaje za 28 % na godišnjoj razini, čemu su glavni razlog slabiji rezultati u segmentu privatnih brandova i izgradnja novog poslovnog modela. Pozitivan signal s poljskog tržišta dolazi u vidu činjenice da je pad prihoda od prodaje na godišnjoj razini niži nego prošle godine unatoč troškovima modernizacije i fokusiranja proizvodnje te da je tvrtka uspjela u prestrukturiranju koje podržava poslovanje na lokalnom tržištu. Primjerice, Kofola distribuira napitke Nestea na ovom tržištu od početka ove godine, ali želi promicati i nove proizvode. Zato je i tijekom prošle godine pristala na kupovinu lokalne brzorastuće tvrtke Premium Rosa, a koja je specijalizirana za kvalitetne prirodne proizvode poput sirupa, sokova i džemova.

Poslovanje tvrtke je i u jadranskoj regiji ostvarilo stabilan rast, pa su tako prihodi od prodaje narasli za 29,8 %. Za to su zaslužni naši glavni proizvodi – Radenska mineralna voda i tradicionalnu narančada ORA. Ove godine planiramo ostvariti slične rezultate. U Hrvatskoj smo izgradili poslovni tim i distribucijske kanale. Uspjeli smo u grupaciju integrirati proizvodni pogon u Lipiku, koji smo preuzeli krajem 2016. Sve ovo pomoći će nam u 2018. da ostvarimo osjetan rast brandova izvorske i mineralne vode Studena i Studenac koje proizvodimo u Lipiku.

U tisućama EUR

12M2017*

9M2016** promjena 2017/2016 promjena 2017/2016
prihod 264 462 265 817 -1 355 -0,5%
operativna dobit (EBIT) 14 620 20 561 -5 941 -28,9%
EBITDA 36 088 40 424 -4 336 -10,7%

* usklađeno za pojedinačne stavke

** usklađeno za pojedinačne stavke i izračunato prema tečajevima za 12 mjeseci sa zadnjim datumom 31.12.2017.

Objava za medije (.doc).

Alenka Dujanović,
stručnjakinja za odnose s javnošću
alenka.dujanovic@radenska.si