Za medije
Za medije
11. studeni 2019

Grupacija Kofola povećala prodaju u odnosu na isto razdoblje lani, čak i bez lanjskih ogromnih ljetnih vrućina

Grupacija Kofola povećala prodaju u odnosu na isto razdoblje lani, čak i bez lanjskih ogromnih ljetnih vrućina

Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, Grupacija Kofola je uspješno još jednom povećala prodaju, zabilježivši međugodišnji rast od 3,6%. Prihodi su u prvih 9 mjeseci ove godine porasli sa 6.577 tisuća eura na 190.384 tisuće eura. EBITDA je u Q3 porasla za 9,3%, dok je u istom razdoblju ostala na sličnoj razini, rastući za 0,5%.

„Uz veće plaće i troškove logistike, suočili smo se i s hladnijim ljetom u odnosu na prošlogodišnje. Unatoč tim činjenicama ponovno smo postigli rast, čak i na zasićenom češkom i slovačkom tržištu. Adriatic regija značajno je pridonijela tom rastu. Kupovina kompanije Espresso ojačala je naš segment svježih i biljnih pripravaka. Smatramo da je to dobar rezultat", rekao je generalni direktor Grupacije Kofola Jannis Samaras, upitan da komentira poslovne rezultate tijekom prvih devet mjeseci ove godine.

Adriatic regija najbrže raste, pa je tako Grupacija Kofola izvijestila je o povećanju prodaje za fantastičnih 9,7% u trećem kvartalu. U Hrvatskoj su također ostvarene  sjajne brojke od početka godine. Promet u regiji tradicionalno predvodi prodaja mineralne vode Radenska, koja ove godine slavi 150. obljetnicu, te segment gaziranih bezalkoholnih pića (posebno lokalnih brendova Ora, Nara, Inka i licenciranog Pepsija).

Stabilan rast zadržan je u češko-slovačkoj regiji, gdje je prodaja uspjela porasti za 1,9% na ovom visoko kompetitivnom tržištu tijekom ovogodišnjeg trećeg kvartala u odnosu na prošlogodišnje toplo ljeto. EBITDA je u istom razdoblju porasla za 7,1% u odnosu na 2018. To je uglavnom potaknula stabilna prodaja izvorske vode Kofola i Rajec, rast prodaje Jupí soka i proizvoda iz Rauch portfelja i dinamičan rast Royal Crown Cole. Nakon šest mjeseci na slovačkom tržištu, Kláštorná Kalcia postigla je izvrsne rezultate. Ovaj brend i dalje neprestano povećava svoj tržišni udio i očekujemo da će nastaviti podržavati poslovanje u Češkoj i Slovačkoj. Energetski napitak Semtex od svog rebrandinga postiže vrlo dobre rezultate. Tržišni udio u HoReCa segment na zadovoljstvo Grupacije Kofole i dalje raste.

U segmentu svježih i biljnih pripravaka prodaja je porasla tijekom godine za gotovo 10%, što znači za 1.766 tisuća eura. To je rezultat akvizicije kompanije LEROS, proizvođača čajeva od ljekovitog bilja, i tvrtke Espresso, koja distribuira mješavinu kave Café Reserva i čaj Dilmah Ceylon na češkom i slovačkom tržištu.

U tisućama EUR (trajne operacije) 9M2019* 9M2018* Promjena 2019/2018 Promjena 2019/2018
Prihod 190.384 183.807 6.577 3,6 %
EBITDA 33.469 33.313 156 0,5 %
* s jednokratnim stavkama i ponovno izračunato po tečaju za 9M19

Priopćenje (.doc)
Slike (.zip)

Natalija Kreft Lovrenčec
Odnosi s javnošću

[email protected]
+386 (0)41 393 639

Priopćenja za javnost
Internetska stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i praćenje statistike posjete. Izborom mogućnosti "slažem se" suglasni ste s korištenjem kolačića. U slučaju da se ne slažete izaberite mogućnost "ne slažem se".
Više o tome.