Za medije
Za medije
15. rujan 2020

Kofola je iznad očekivanja svladala povijesno najteže tromjesečje

Kofola je iznad očekivanja svladala povijesno najteže tromjesečje

Grupacija Kofola zadržala je svoju snažnu poziciju čak i u jednom od najtežih tromjesečja s ​​kojima se ikad suočila. S ekonomskog gledišta, izvrsno se snašla. Ti su rezultati postignuti uz pomoć dugoročne strategije tvrtke koja se temelji na tradicionalnim i lokalnim brendovima, fleksibilnosti u donošenju odluka kada se traži ušteda i izvanrednom angažmanu zaposlenika. Kofola je uspješno preuzela tvrtke Ondrášovka i Korunní, što je dovelo do porasta tržišnog udjela u češkoj maloprodaji. Uprava Kofole očekuje da se cijelo tržište postupno počne ponovno buditi, a opet, u slučaju promjena, Grupacija ima dovoljno resursa za prevladavanje teških vremena.

Način na koji se Kofola nosila s vrlo zahtjevnim drugim tromjesečjem 2020. godine, pod velikim utjecajem pandemije COVID-19 i s njom povezanih epidemioloških mjera, premašio je sva očekivanja. Iako je došlo do smanjenja prihoda Grupacije između tromjesečja od 15,9%, Kofola je ipak završila s pozitivnom neto dobiti, a EBITDA marža ostala je na 15,7%.

“Snašli smo se, i to izvrsno, moram pripomenuti”, kaže Jannis Samaras, izvršni direktor Kofole i objašnjava: “Prije mnogo godina stavili smo sve na proizvodnju lokalnih brendova. To se pokazalo ispravnom strategijom jer se potrošači okreću jakim robnim markama čak i u vrijeme krize. Naša sposobnost brzog odlučivanja — za što smo još uvijek sposobni, unatoč veličini naše tvrtke — pomogla nam je da prebrodimo ovo teško razdoblje. Usredotočili smo se na prioritete, a ostalo je gurnuto u stranu ili potpuno napušteno. Razlog zbog kojeg smo se tako dobro snašli u jednom od povijesno najtežih tromjesečja je angažiranost i fleksibilnost svih u Grupaciji, kojima sam vrlo zahvalan.”

Najjači čehoslovački segment na razini prihoda i bez utjecaja akvizicija smanjio se između tromjesečja za 25,1%, što je s obzirom na negativna kretanja u travnju 2020. izvrstan rezultat. Segment Adriatic zabilježio je još manji pad prihoda, samo 23,3%. S druge strane, UGO je najviše pogođen zbog zatvaranja trgovačkih centara i gastro objekata, jer je iznenada izgubio veći dio prihoda. Kako bi se izborio s ovom kompliciranom situacijom, UGO je reagirao pokretanjem novih usluga, poput UGO dostave, i jačom suradnjom s partnerskim dostavnim službama.

Kao i u drugim kritičnim razdobljima, Kofola je pokazala da njezina DNK ostaje netaknuta, bez obzira koliko je velik pritisak na njezinu ekonomsku učinkovitost. Nakon što je postala jedan od osnivača inicijative Zachraň hospodu (“Spasimo pubove”) u Češkoj i #podporsvojpub (Podrži svoj pub) u Slovačkoj, podržala je i epidemijom pogođenu gastronomiju u drugim projektima. Da bi potaknula potrošače da se vrate u pubove, pridonijela je 90 kino projekcija diljem Čehoslovačke, godišnji drveni turistički pečat koji se dobivao nakon kupnje dvije točene Kofole i Adriatic kampanju #Zaskupaj (Zajedno), koja je potrošačima pružila priliku (putem bonova) da pozovu svoje prijatelje na besplatnu kavu i Radensku. Darivanje oko 5000 bonova pomoglo je oživjeti slovensku gastronomiju.

Istodobno, Grupacija je potvrdila da neće odustati od svojih dugoročnih održivih napora, bez obzira na situaciju. U lipnju je uspjela certificirati dolinu Rajecká kao BIO stanište za slobodno sakupljanje bilja, a u odabranim UGO salaterijama i događajima lansirala je “vodu bez pakiranja”, tj. točenu izvorsku vodu Rajec.

I na druge je načine Kofola dokazala da može donijeti inovacije proizvoda čak i u nepovoljnim vremenima. Predstavljen je novi asortiman voda s okusom bilja napravljenih od vlastitih biljaka, Rajec od šipka, kao i Kofola u limenkama od pola litre, što je nekoliko puta premašilo očekivanu prodaju. Ostale nove proizvode predstavlja Korunní u vidu staklenih povratnih boca za sektor gastronomije, i LEROS Cold Brew originalna mješavina bilja za pripremu ukusnog ledenog čaja, u biljnom segmentu.

“Bila su to teška vremena. Vjerujemo da nas je ovo drugo tromjesečje, koje je bilo operativno zahtjevno, učinilo jačima i spremnima za moguće daljnje fluktuacije. Ostatak godine usredotočit ćemo se na razvoj potencijala Ondrášovke i Korunna, u kojima vidimo stvarne izglede; a sljedeće ćemo raditi na konsolidaciji našeg poslovanja s čajevima i kavama”, dodaje Jannis Samaras i završava rekavši: “Postavili smo novi cilj EBITDA-e za 2020. godinu između 950 i 1000 m CZK s obzirom na razvoj u proteklim mjesecima. Na temelju uspješne ljetne sezone, odbor će predložiti isplatu dividende u nepromijenjenom iznosu, odnosno 13,50 CZK po dionici.”

U tisućama EUR (trajne operacije) 6M2020 6M2019 Promjena Promjena (%)
Prihodi 104 571 115 183 -10 612 -9,2%
Operativni rezultat 2 079 6 074 -3 995 -65,7%
EBITDA 13 259 16 130 -2 871 -17,8%
* s jednokratnim stavkama i ponovno izračunato po prosječnom tečaju za 6M20

Priopćenje (.doc)
Slike (.zip)

Natalija Kreft Lovrenčec
Odnosi s javnošću

[email protected]
+386 (0)41 393 639

Priopćenja za javnost
Internetska stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i praćenje statistike posjete. Izborom mogućnosti "slažem se" suglasni ste s korištenjem kolačića. U slučaju da se ne slažete izaberite mogućnost "ne slažem se".
Više o tome.